Pakowany w atmosferze ochronnej

30 stycznia 2024
Kancelaria specjalizująca się w prawie spożywczym, suplementach diety i oznakowaniu żywności.

„Pakowany w atmosferze ochronnej” - co to znaczy?


Chleb tostowy, mięso, ryby, dania gotowe czy chipsy – to przykłady produktów, na których konsumenci mogą znaleźć informację o pakowaniu w atmosferze ochronnej. Są to środki spożywcze, których trwałość została przedłużona w wyniku użycia gazów opakowaniowych.


Zasada działania gazów do pakowania jest prosta – odpowiednie stężenie gazów, dostosowane do konkretnego rodzaju żywności, uniemożliwia wzrost określonych drobnoustrojów patogennych. Przykładowo: tlen stwarza odpowiednie środowisko do wzrostu mikroorganizmów tlenowych, podczas gdy dwutlenek węgla hamuje wzrost mikroorganizmów tlenowych oraz pleśni.


Jak gazy opakowaniowe wpływają na żywność?

 

 

Gazy do pakowania:

 

  • opóźniają psucie się żywności;
  • umożliwiają dłuższe zachowanie świeżości i wartości odżywczych;
  • ograniczają stosowanie środków konserwujących.


Użycie odpowiednio dobranych gazów w połączeniu z niską temperaturą oraz opakowaniem o wysokiej barierowości umożliwiają transport na większe odległości oraz dłuższe przechowywanie produktu w sklepie.


Jakie gazy opakowaniowe są dozwolone w Unii Europejskiej?


Kwestię użycia gazów do pakowania reguluje rozporządzenie nr 1333/2008. Najczęściej stosowanymi gazami są Dwutlenek węgla (E290), Tlen (E 948), Azot (E 941), rzadziej używane to Argon (E 938) i Hel (E 939).  

 

Gazy do pakowania” zostały zdefiniowane jako gazy inne niż powietrze, wprowadzane do pojemnika przed, w trakcie lub po umieszczeniu środka spożywczego w tym pojemniku.

 

Warto dodać, iż rozporządzenie przewiduje jeszcze użycie „gazów nośnych” czyli gazów innych niż powietrze, które wypychają środek spożywczy z pojemnika (używane np. do olejów roślinnych w aerozolu).  

 

Wśród dopuszczonych dodatków do żywności znajdziemy więc jeszcze:  Podtlenek azotu (E 942),  Butan (E 943a), Izobutan (E 943b), Propan (E 944) i Wodór (E 949)


Ponowna ocena dopuszczonych dodatków do żywności


Warto dodać, iż wszystkie wymienione gazy do pakowania oraz gazy nośne podlegają obecnie ponownej ocenie ryzyka przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W tym celu EFSA opublikowała „Call for data”, czyli otwarte zaproszenie do przedstawienia danych przez podmioty gospodarcze.

 

Re-ewaluacja wymaga zebrania danych i ustalenia m.in.:

 

  • sposobów produkcji poszczególnych gazów oraz potencjalnej obecności zanieczyszczeń toksykologicznych w nich zawartych; 
  • potencjalnych interakcji gazów (w szczególności podtlenku azotu) z żywnością;
  • rzeczywistych zastosowań, w tym używanych poziomów stężenia gazów;
  • poziomu pozostałości gazów do pakowania i gazów nośnych w żywności.


Szczegóły dot. ponownej oceny:
https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-data-re-evaluation-food-additives-gaseous-form

 

W przypadku wątpliwości dotyczących prawa żywnościowego, zapraszam do kontaktu z Kancelarią. Zakres usług Kancelarii obejmuje kompleksową obsługę prawną przedsiębiorców rynku spożywczego.

 

autor: r.pr. Malwina Czerska

Pozostałe artykuły

02 lipca 2024
Zasady wypłacania odszkodowań z ubezpieczenia OC są inne, niż zasady wypłaty świadczeń z ubezpieczenia NNW czy odszkodowania z tytułu wypadku
10 kwietnia 2024
Posiedzenia sądowe bywają stresujące nawet dla niejednego prawnika. Świadkowie, wezwani na rozprawę, niejednokrotnie są w sądzie po raz pierwszy, stąd
19 marca 2024
Świadczenie wyrównawcze agenta Po rozwiązaniu umowy agencyjnej, agent może żądać wypłaty świadczenia wyrównawczego, czyli świadczenia pieniężnego o maksymalnej wysokości wynagrodzenia
30 stycznia 2024
„Pakowany w atmosferze ochronnej” - co to znaczy? Chleb tostowy, mięso, ryby, dania gotowe czy chipsy – to przykłady produktów,

Kontakt

 

 

Szanowni Państwo, jeżeli opisywany wyżej temat dotyczy Państwa problemu, zapraszamy do kontaktu - chętnie doradzimy jak postąpić w Państwa indywidualnym przypadku.

 

 

 

 

 

Jeśli wśród udostępnionych przez nas artykułów nie odnaleźli Państwo odpowiedzi na swoje wątpliwości, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z Kancelarią. Chętnie przyjrzymy się Państwa problemom i zaproponujemy rozwiązanie.

 

 

Kancelaria Radcowska


r.pr. Oliwia Józwicka

r.pr. Malwina Czerska


ul. Wilanowska 1, 05-520 Konstancin-Jeziorna

 

 

Logo Krajowej Izby Radców prawnych Kancelaria Radcy Prawnego Fidelitas Malwina Czerska Warszawa

Polityka prywatności